25 september '24

Wat zijn de bijwerkingen van dry needling?

Dry needling is een effectieve behandeling voor pijnverlichting, maar kan soms wat onzekerheid oproepen. Veel mensen vragen zich af: wat zijn de bijwerkingen van dry needling, en zijn deze ernstig? Tijdens een dry needling sessie plaatst een fysiotherapeut zeer dunne naalden in specifieke spieren, bekend als triggerpoints. Deze behandeling helpt om spanning in de spieren te verminderen en pijn te verlichten. Bij Fysiogroep Waterland hebben we ruime ervaring met dry needling en bieden we deze behandeling aan als onderdeel van ons brede scala aan therapieën.

Hoewel dry needling gebaseerd is op modern wetenschappelijk onderzoek en westerse geneeskunde, vragen veel patiënten zich af of er bijwerkingen zijn. Gelukkig is dry needling een veilige behandeling wanneer uitgevoerd door een ervaren fysiotherapeut. Toch zijn er, zoals bij elke medische behandeling, een paar mogelijke bijwerkingen. Hier geven we je een overzicht van wat je kunt verwachten.

Mogelijke bijwerkingen van dry needling

De meeste patiënten ervaren geen bijwerkingen na een dry needling behandeling. Als ze wel optreden, zijn ze meestal mild en van korte duur. Mogelijke bijwerkingen van dry needling zijn:

Tijdelijke pijnverergering

Het komt voor dat de pijn kort toeneemt na een behandeling, meestal binnen 24 tot 48 uur. Dit verdwijnt vaak vanzelf of kan worden verlicht met milde beweging, lichte massage of rekoefeningen.

dry needling bijwerkingen

Blauwe plekken of bloeding

Een klein percentage patiënten (ongeveer 10%) kan last krijgen van blauwe plekken of lichte bloedingen op de plek waar de naald is ingebracht. Dit is meestal onschuldig, maar mensen die bloedverdunners gebruiken of bloedvatproblemen hebben, lopen een iets groter risico.

Flauwvallen

In zeldzame gevallen kunnen mensen zich duizelig of flauw voelen na de behandeling. Dit komt vaker voor bij gezonde, sportieve mannen, ouderen, vrouwen met een lage bloeddruk of mensen die uitgedroogd zijn of net voor hun afspraak hebben gegeten.

Vermoeidheid

Sommige mensen voelen zich na de behandeling tijdelijk moe of verzwakt, maar dit trekt meestal snel weg.

Huidreacties

Soms ontstaan er kleine rode vlekjes op de huid als reactie op de naald. Dit is een milde huidreactie die doorgaans binnen een paar minuten tot uren weer verdwijnt.

bijwerkingen dry needling

Pneumothorax

Een zeer zeldzame bijwerking is een klaplong (pneumothorax). Dit kan voorkomen als de naald per ongeluk een long raakt, maar dit risico is vrijwel uitgesloten wanneer de behandeling wordt uitgevoerd door een goed getrainde en gecertificeerde fysiotherapeut, zoals bij Fysiogroep Waterland.

Bijwerkingen wegen niet op tegen de voordelen

Voor de meeste mensen zijn de voordelen van dry needling, zoals minder pijn en spanning in de spieren, veel groter dan de mogelijke bijwerkingen. Onze fysiotherapeuten bij Fysiogroep Waterland zijn gespecialiseerd in dry needling en hebben veel ervaring met het veilig en effectief uitvoeren van deze behandeling. Ben je benieuwd of dry needling de juiste oplossing is voor jouw klachten? Neem dan vandaag nog contact met ons op voor een persoonlijk advies of plan direct een afspraak in bij Fysiogroep Waterland. We staan klaar om je te helpen!

Geschreven door

Jos Kooistra

Fysiotherapeut en Praktijkeigenaar

Gespecialiseerd in orthopedische revalidatie & hart revalidatie, behandeling van artrose, shockwave therapie en dry needling.

Meer over Jos Kooistra

Nieuws

Bekijk ook

Blogs

Bekijk ook

26 september '24

NIEUW: Babymassage Cursus🌟

Met heel veel blijdschap en enthousiasme kan ik eindelijk aankondigen dat ik de cursus babymassage ga geven!   In november starten we met de allereerste

Lees meer

20 augustus '24

Trainen Tijdens je Zwangerschap of na je Zwangerschap!

Ben je zwanger of ben je onlangs bevallen (meer dan 3 weken geleden)? Kom dan een keer een gratis proefles volgen en ervaar zelf de

Lees meer

23 juli '24

Revalidatie na operatie

Fysiogroep Waterland is gespecialiseerd in het revalideren van patiënten na een operatie.   Hierbij kunt u denken aan: ✓ Nieuwe Heup (THP) ✓ Nieuwe Knie

Lees meer