Draaiduizeligheid

Wat is draaiduizeligheid?

Benigne paroxismale positieduizeligheid, afgekort BPPD komt relatief veel voor. Draaiduizeligheid komt voor in aanvallen wanneer je het hoofd beweegt. Dit gebeurt vaak in de ochtend of ’s nachts. Deze duizeligheid kan toenemen wanneer u achteruit leunt vanuit een zittende positie of wanneer je draait in bed. Verder kan een plotselinge positie wisseling van het hoofd, zoals veters strikken of uw hoofd draaien de klachten provoceren. Een aanval van BPPD duurt hooguit enkele minuten. BPPD is een van de voornaamste veroorzakers van duizeligheid. Bovendien is deze vorm ook een van de best behandelbare vormen.

Wat zijn de oorzaken van draaiduizeligheid?

Positieduizeligheid heeft te maken met het evenwichtsorgaan in het binnenoor en de kristallen die zich hierin bevinden. Het evenwichtsorgaan bestaat uit drie halfcirkelvormige kanalen. In deze kanalen beweegt een vloeistof mee met de bewegingen die u maakt. Bij mensen met draaiduizeligheid / BPPD, zijn deze kristallen losgeraakt en hebben ze zich verplaatst. Deze kristallen kunnen zich verplaatsen door een infectie, hoofdtrauma of door degeneratie van het binnenoor door het ouder worden. Deze bewegen nu mee in de vloeistofstroom. Dit leidt tot prikkelingen van het evenwichtsorgaan en dit kan dus de duizeligheidsklachten veroorzaken.

Wat zijn de symptomen?

Bij draaiduizeligheid kunt u verschillende klachten ervaren. Hieronder volgen een aantal symptomen:

  • Duizeligheid
  • Misselijkheid
  • Overgeven
  • Angst om te bewegen
  • Verlies van evenwicht of instabiliteit
  • Het gevoel dat uw omgeving draait of beweegt

Soorten draaiduizeligheid

Hieronder vind je een overzicht van diverse vormen van draaiduizeligheid:

Benigne paroxismale positieduizeligheid (BPPD)

Perioden van draaiduizeligheid treden op wanneer het hoofd wordt bewogen, vaak in de ochtend of ’s nachts. De duizeligheid kan intensiveren bij het achterover leunen vanuit een zittende positie of bij draaien in bed. Een BPPD-aanval duurt meestal niet langer dan enkele minuten.

Neuritis vestibularis

Plotselinge draaiduizeligheid, vaak vergezeld van bleekheid, misselijkheid en braken. Bij neuritis vestibularis raakt een van de evenwichtsorganen plotseling aangetast, hoewel de exacte oorzaak onbekend is. Het zou verband kunnen houden met een ontsteking van het binnenoor. Tijdens zo’n aanval is het vaak noodzakelijk om met gesloten ogen in bed te blijven. Ernstige duizeligheid verdwijnt meestal binnen 1-2 weken, terwijl milde evenwichtsproblemen langer kunnen aanhouden. De aanvallen keren meestal niet terug.

De ziekte van Menière

Aanvallen van hevige, zeer hinderlijke draaiduizeligheid die enkele uren aanhouden en gepaard gaan met gehoorverlies, oorsuizen of een vol gevoel in de oren. Misselijkheid en braken kunnen ook optreden. Deze aanvallen duren meestal 2 tot 5 uur, gevolgd door enkele dagen van lichtere klachten.

Vertigo kan ook geassocieerd worden met andere aandoeningen of processen:

  • Hyperventilatie geassocieerd met (paniek)vertigo komt doorgaans voor bij jongere mensen.
  • Vertigo van cervicale oorsprong ontstaat als gevolg van spierspanning, vaak met strakke nek- en schouderspieren.
  • Verouderingsgerelateerde vertigo ontwikkelt zich vaak door een combinatie van verschillende factoren, waaronder afname van de zintuiglijke waarneming, doorbloeding, bloeddrukregulatie en medicatie.
  • Vertigo kan worden veroorzaakt door medicatie zoals bloeddrukverlagende middelen, antiparkinsonmedicatie, antidepressiva, anti-epileptica, slaap- en kalmeringsmiddelen, evenals langdurig overmatig alcoholgebruik, wat schade kan veroorzaken aan de cerebellum, dat een cruciale rol speelt in het evenwicht.
  • Bij een TIA (kortdurende beroerte) kunnen naast vertigo ook andere symptomen optreden, zoals dubbelzien, spraakproblemen en ledemaatverlamming.
  • Acousticus neurinoma (brughoektumor) is een langzaam groeiende goedaardige tumor van de gehoor- en evenwichtszenuw. Het belangrijkste symptoom is een geleidelijk gehoorverlies aan één oor. Tinnitus (oorsuizen) kan ook voorkomen, maar draaiduizeligheid is over het algemeen niet aanwezig.
  • De eerste symptomen van multiple sclerose (MS) kunnen soms bestaan uit duizeligheid en een onzekere gang. De diagnose wordt gesteld op basis van andere neurologische bevindingen.
  • Hoge bloeddruk kan ’s ochtends en na de maaltijd leiden tot ernstige duizeligheid.
  • Hartritmestoornissen kunnen aanvallen van duizeligheid (niet draaiend) en flauwvallen (syncope) veroorzaken.

Hoe kan draaiduizeligheid behandeld worden?

Wanneer u last heeft van BPPD, kunnen enkele aanpassingen in het dagelijks lever ervoor zorgen dat de klachten zo minimaal mogelijk aanwezig zijn. Zo kunt u het volgende doen: gebruik in de nacht twee of meer kussens, voorkom slapen op de aangedane zijde en stap in de ochtend rustig uit bed en blijf een minuutje op de rand van het bed zitten. Verder is het beter om vooroverbuigen en te ver achterover buigen te voorkomen.

De behandeling van draaiduizeligheid bestaat uit oefeningen en de Epley Manoeuvre. Deze wordt uitgevoerd door een ervaren fysiotherapeut van Fysiogroep Waterland. De handeling bestaat uit het verplaatsen van de oorkristallen vanuit het gevoelige deel van het oor naar een minder gevoelige plek. Dit kan met behulp van de Epley manoeuvre. Bij deze methode worden vier bewegingen met het hoofd gemaakt waarbij iedere beweging ongeveer 30-45 seconden aangehouden. Neem vrijblijvend contact met ons op voor het behandelen van BPPD of voor meer informatie.

Bron: Thuisarts.nl

Geschreven door

Jos Kooistra

Fysiotherapeut en Praktijkeigenaar

Gespecialiseerd in orthopedische revalidatie & hart revalidatie, behandeling van artrose, shockwave therapie en dry needling.

Meer over Jos Kooistra

Klachten

Bekijk ook

Klachten

Bekijk ook

Kaakklachten

Kaakklachten ontstaan in de meeste gevallen door het kaakgewricht of de kaakspieren. Veel mensen hebben onbewust last van kaakklachten. Het is dan ook belangrijk dat, wanneer

Lees meer

Kaak uit de kom

Een kaak uit de kom kan ontstaan, wanneer de mond te ver wordt geopend. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens het gapen. De kop van het kaakgewricht kan

Lees meer

Temporomandibulaire dysfunctie

Temporomandibulaire dysfunctie (TMD) is een aandoening die veel voorkomt. De aandoening zorgt ervoor dat de functionaliteit van de kaak minder wordt. Denk hierbij aan kauwen of

Lees meer

Knakkende kaak

Een knakkende kaak komt bij veel mensen in Nederland voor. Je bent dus absoluut niet de enige. Tijdens het openen van de mond of bijvoorbeeld gapen, ervaren

Lees meer