29 juli '24

Dry needling bij neuropathie en zenuwpijn

Neuropathie is een aandoening waarbij zenuwen beschadigd raken, wat vaak pijn, gevoelloosheid en zwakte veroorzaakt, vooral in de handen en voeten. Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar, en dry needling is een veelbelovende nieuwe methode. In deze blog bespreken we hoe dry needling kan helpen bij het verlichten van de symptomen van neuropathie, hoe het werkt, de voordelen en wat patiënten kunnen verwachten van deze behandeling.

Wat is neuropathie en welke problemen geeft het?

Neuropathie kan ontstaan door verschillende oorzaken, zoals diabetes, infecties, erfelijke aandoeningen en blootstelling aan schadelijke stoffen. De aandoening veroorzaakt vaak chronische pijn, tintelingen of gevoelloosheid, wat het dagelijks leven moeilijk kan maken. Traditionele behandelingen zoals medicijnen en veranderingen in levensstijl helpen niet altijd genoeg.

Wat is dry needling?

Dry needling is een moderne behandelmethode waarbij dunne naalden in de huid worden ingebracht om spierknopen (triggerpoints) aan te pakken. Hoewel het lijkt op acupunctuur, is dry needling gebaseerd op westerse geneeskunde en richt het zich specifiek op het verlichten van spier- en zenuwpijn.

Hoe helpt dry needling bij neuropathie?

  • Pijnverlichting: dry needling kan pijncycli doorbreken door triggerpoints aan te pakken, wat helpt bij het verlichten van chronische pijn.
  • Verbeterde zenuwfunctie: door zenuwbanen te stimuleren, kan dry needling de genezing van zenuwen bevorderen en de functie verbeteren.
  • Verhoogde bloedstroom: de behandeling kan de bloedsomloop stimuleren, wat helpt bij de genezing en het verminderen van gevoelloosheid.

zenuwpijn dry needling

Wat kun je verwachten van de behandeling?

Bij dry needling voor neuropathie worden naalden in specifieke gebieden geplaatst die in verbinding staan met zenuwbanen. De behandeling is meestal snel en kan direct pijnverlichting bieden, hoewel meerdere sessies vaak nodig zijn voor blijvende resultaten.

Veiligheid en bijwerkingen

Dry needling is over het algemeen veilig als het wordt uitgevoerd door een getrainde professional. Mogelijke bijwerkingen zijn milde pijn of blauwe plekken op de plaatsen waar de naalden zijn ingebracht, maar ernstige complicaties zijn zeldzaam.

Conclusie

Dry needling is een veelbelovende behandeling voor mensen met neuropathie. Het kan helpen bij het verlichten van pijn, verbeteren van de zenuwfunctie en verhogen van de kwaliteit van leven. Bespreek altijd alle behandelingsopties met een zorgverlener om de beste aanpak voor jouw situatie te bepalen. Wil je meer informatie over dry needling? Bekijk dan onze pagina ‘dry needling‘.

Geschreven door

Jos Kooistra

Fysiotherapeut en Praktijkeigenaar

Gespecialiseerd in orthopedische revalidatie & hart revalidatie, behandeling van artrose, shockwave therapie en dry needling.

Meer over Jos Kooistra

Nieuws

Bekijk ook

Blogs

Bekijk ook

26 september '24

NIEUW: Babymassage Cursus🌟

Met heel veel blijdschap en enthousiasme kan ik eindelijk aankondigen dat ik de cursus babymassage ga geven!   In november starten we met de allereerste

Lees meer

20 augustus '24

Trainen Tijdens je Zwangerschap of na je Zwangerschap!

Ben je zwanger of ben je onlangs bevallen (meer dan 3 weken geleden)? Kom dan een keer een gratis proefles volgen en ervaar zelf de

Lees meer

23 juli '24

Revalidatie na operatie

Fysiogroep Waterland is gespecialiseerd in het revalideren van patiënten na een operatie.   Hierbij kunt u denken aan: ✓ Nieuwe Heup (THP) ✓ Nieuwe Knie

Lees meer