Oefentherapie en Revalidatie

Oefentherapie na een operatie en tijdens uw revalidatie is van essentieel belang om het hoogst haalbare niveau van functioneren in uw dagelijks activiteiten te behalen.

Voorafgaand aan uw revalidatie of oefenprogramma vindt altijd een uitgebreid onderzoek plaats. Tijdens dit onderzoek wordt uw gezondheidsprobleem in kaart gebracht en onderzoekt de fysiotherapeut uw gewrichtsfunctie, de spierfunctie en andere factoren die van belang zijn. Samen met de fysiotherapeut bespreekt u uw persoonlijke doelen en traint u onder begeleiding aan uw herstel.

Wij bieden oefentherapie en revalidatie aan bij de volgende aandoeningen:

Longrevalidatie (COPD en Astma)

Wij bieden oefentherapie aan voor longrevalidatie na opname in het ziekenhuis of op verwijzing van de huisarts. Het doel is om de conditie en spierkracht te verbeteren zodat u zo snel mogelijk uw dagelijkse bezigheden kunt hervatten en uitbreiden. Door de conditie op niveau te houden kunnen exacerbaties worden voorkomen. Deze therapie wordt gegeven door Wouter Molenaar die gespecialiseerd is in fysiotherapie bij COPD en Astma. Wij zijn aangesloten bij het Netwerk Longrevalidatie Waterland Ziekenhuis.

Klik hier voor meer informatie

Revalidatie na een beroerte (CVA)

De meeste mensen die een beroerte krijgen, worden direct opgenomen in een ziekenhuis. Ruim de helft van de patiënten kan na een aantal dagen of weken weer naar huis. In het begin van de revalidatie ligt het accent vooral op het leren bewegen, zoals het weer leren opstaan en gaan zitten, staan en zich verplaatsen. Daarnaast kan de fysiotherapeut een verlamde arm of een pijnlijke schouder behandelen. Het doel van de fysiotherapie is dat u leert om allerlei dagelijkse activiteiten weer zelf te doen. Drie maanden na een beroerte wordt pas echt duidelijk wat uw mogelijkheden zijn. Vooruitgang op vaardigheden is dan overigens nog wel mogelijk. Dit hangt onder andere af van uw motivatie om te blijven oefenen. Onregelmatig oefenen kan namelijk tot een terugval leiden. Met oefeningen onderhoudt u de vaardigheden die u geleerd heeft en blijft uw conditie op peil. Met een goede conditie verkleint u de kans op een tweede beroerte. Het accent van de fysiotherapie zal gaandeweg vooral gericht zijn op het hervatten van uw dagelijkse activiteiten, zoals werk, hobby’s en sport. Het is goed als u zelf aangeeft wat u wilt bereiken, zodat de fysiotherapeut de behandeling, adviezen en begeleiding daar op kan afstemmen. Deze therapie wordt gegeven door Jos Kooistra, hij volgde o.a. de cursus “Revalidatie bij neurologische aandoeningen” en is werkzaam geweest in revalidatiecentrum Novawhere.

Postoperatieve revalidatie (na bijvoorbeeld een heup of knie prothese of rug- of schouder operatie)

Wij bieden fysiotherapie aan na een schouder-, heup en knie prothese. In de meeste gevallen mag u binnen enkele dagen na de operatie weer naar huis en kan de revalidatie beginnen. Indien nodig zal een van onze fysiotherapeuten de eerste periode bij u aan huis komen mocht u nog niet in staat zijn om naar de praktijk te komen. Het doel van de revalidatie is om u weer op het hoogst haalbare niveau van functioneren te brengen zodat u uw werk en hobby’s weer kunt hervatten. Onze therapeuten hebben indien nodig rechtstreeks contact met de orthopeden. Samen met uw fysiotherapeut werkt u aan uw persoonlijke doelen .

Artrose

Artrose is een aandoening, waarbij het gewrichtskraakbeen in kwaliteit achteruit gaat. Het kan zich in alle gewrichten voordoen. Veel voorkomende locaties van artrose zijn de rug, heup en knie. Artrose is een chronische, langzaam progressieve aandoening. Dat wil zeggen dat het niet voorbij gaat en dat het verval van het kraakbeen langzaam erger zal worden. Centraal bij de fysiotherapeutische behandeling staat: het geven van voorlichting en adviezen over hoe u het best kunt bewegen, welke houding het beste voor u is, wat wel en niet kan en mag met een heup of kniegewricht met artrose en hoe u op een goede manier met de klachten om kunt gaan. Hiernaast houdt de fysiotherapeut zich bezig met het optimaliseren en oefenen van functie van het gewricht (zoals het mobiliseren van de knie of heup om de volledige bewegelijkheid terug te krijgen) en activiteiten, door middel van oefeningen. Uit onderzoek is gebleken dat oefentherapie (bij voorkeur in combinatie met voorlichting) grote effecten heeft op het verminderen van fysieke beperkingen en pijn en het verbeteren van de spierfunctie. Het oefenen en bewegen gebeurt regelmatig in een oefenzaal. Indien een operatie noodzakelijk is, werkt u samen met een van onze fysiotherapeuten naar de operatie toe.

Claudicatio Intermittens (etalagebenen)

Wij bieden oefentherapie aan voor mensen met claudicatio intermittens (etalagebenen). De fysiotherapeut helpt u om uw klachten te verminderen, uw loopafstand te vergroten en zorgt dat de risico’s op adervernauwing beperkt blijven. Vaak bent u geneigd om minder of geforceerd te bewegen. U heeft hierdoor het gevoel dat uw klachten afnemen, maar wanneer u uw activiteiten wilt hervatten voelt u ze weer. Een van onze fysiotherapeuten helpt u om op de juiste manier in beweging te blijven. Met looptraining kunt uw coördinatie- en uithoudingsvermogen verbeteren. De behandeling is gericht op het zelfstandig onderhouden van uw eigen activiteiten. Dit kan met behulp van een activeringsprogramma. De fysiotherapeut geeft u bewegingsadvies dat bij u past.

Reuma

Als u reumatoïde artritis heeft, keert het afweersysteem zich tegen uw eigen lichaam. Het immuunsysteem slaat op hol waardoor er ontstekingsstoffen vrijkomen. Deze stoffen zorgen voor (chronische) ontstekingen in uw gewrichten, maar ook in uw pezen, spieren, organen, bloedvaten of rondom uw zenuwen. In een later stadium van reuma kunnen het kraakbeen en het bot beschadigd raken. Het doel van fysiotherapie is dat u zo goed mogelijk functioneert in het dagelijks leven en optimaal kunt deelnemen aan de maatschappij. Het is daarvoor belangrijk dat uw conditie op peil is en dat uw gewrichten en spieren zo goed mogelijk werken. Door middel van oefentherapie probeert de fysiotherapeut samen met u de spieren sterker te maken en u conditie te vergroten. Bij reuma helpt de fysiotherapeut u aan een goede houding en hij geeft u tips om op de juiste manier te bewegen. Hij leert u welke oefeningen u thuis kunt doen en welke sport en lichaamsbeweging het meest voor u geschikt zijn. De fysiotherapeut kan meer vertellen over gewrichtsbescherming en eventueel ook advies geven over het gebruik van hulpmiddelen.

Fysiotherapie en oncologie

Na de behandeling van kanker verminderen de algemene conditie, spierkracht en spiermassa. Een verminderd activiteiten niveau na afloop van de behandeling draagt bij aan de instandhouding van vermoeidheid. Patiënten kunnen instromen aansluitend op hun primaire medische behandeling indien er geen behoefte bestaat voor uitgebreidere ( multidisciplinaire) vormen van revalidatie. De therapie richt zich op het behandelen van bewegingsproblemen ten gevolge van de kanker zelf of ten gevolge van de medische behandeling van de kanker. Voorbeelden van problemen zijn pijn, spanningsklachten, stug littekenweefsel, huidveranderingen, stijfheid van gewrichten en spieren, lymfoedeem (vochtophoping), spierzwakte, conditieverlies en vermoeidheid.

Gea Porsius (Marken) is gespecialiseerd in fysiotherapie en oncologie in combinatie met Lenka Buhlova op lymfoedeem gebied.

Multiple Sclerose (MS)

Een belangrijk onderdeel van revalidatie bij MS is fysiotherapie. Afhankelijk van de symptomen en beperkingen bij MS kunnen fysiotherapeuten begeleiding bieden. Ook kunnen zij helpen bij het omgaan met vermoeidheid. Er is steeds meer bewijs dat training en lichamelijke inspanning een gunstig effect hebben bij de behandeling van vermoeidheid, evenals bij het verbeteren van evenwicht, stijfheid en spasticiteit. Beweging kan het verloop van MS niet tegenhouden, maar kan soms wel de gevolgen van MS beperken.
De fysiotherapeut onderzoekt de houdings- en bewegingsmogelijkheden. Denk hierbij aan lopen, staan, balans, conditie, spierkracht, coördinatie, gevoel enz. Daarnaast wordt bekeken op welke manier een MS-patiënt zijn energie het best over de dag kan verdelen. Ook bij de keuze van hulpmiddelen voor bijvoorbeeld lopen kan de fysiotherapeut adviseren.

Geschreven door

Jos Kooistra

Fysiotherapeut en Praktijkeigenaar

Gespecialiseerd in orthopedische revalidatie & hart revalidatie, behandeling van artrose, shockwave therapie en dry needling.

Meer over Jos Kooistra

Contact

Heeft u vragen of wilt u informatie?
Neem contact op

Specialiteiten

Bekijk ook

Onze specialiteiten

Bekijk ook

Floor® Bevallingsvoorbereiding

“Bereid je voor op alles, maar verwacht vooral niet alles!” Tijdens de trainingen komen natuurlijk al een paar onderwerpen voorbij, maar als je echt helemaal

Lees meer

Sportfysiotherapie

Sportfysiotherapie helpt bij het verbeteren van uw prestaties en het voorkomen van toekomstige blessures. Als sporter is het belangrijk om in topconditie te blijven en optimaal

Lees meer

Revalidatie na nekoperatie

Revalidatie na een nekoperatie is van zeer groot zeer belang voor het algehele herstel. Daarom begint dit proces van revalideren al snel na de operatie door middel van fysiotherapie. De dag

Lees meer

Revalidatie na enkeloperatie

Revalidatie na een enkeloperatie is een zeer belangrijk onderdeel van het algehele herstel. De enkel, waarmee het onderste en het bovenste spronggewricht mee aangeduid wordt, is

Lees meer