Oedeemfysiotherapie en Lymfdrainage

Wat is oedeem?

Oedeem is een vochtopeenhoping in een deel van het lichaam. Dit uit zich in een gevoel van zwaarte, spanning of stuwing van de huid, een pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel. Er zijn verschillende soorten oedeem. Een bekend oedeem is het verschijnsel van dikker wordende voeten en enkels na een warme dag. Dit oedeem neemt vanzelf, na een nacht slapen, weer af. Andere typen oedeem nemen vaak minder snel af of blijven langduriger aanwezig, zoals bijvoorbeeld veneus oedeem. Veneus oedeem ontstaat bij een onvoldoende werkend vaatsysteem, vaak zijn er ook veel spataderen aanwezig. Een ander veelvoorkomend type oedeem is lymfoedeem.

Lymfoedeem

Lymfoedeem is een vochtophoping ten gevolge van een onvoldoende functionerend, of een defect lymfsysteem. Dit kan het gevolg zijn van een operatie waarbij lymfklieren zijn weggenomen, of door bestraling. Dit wordt secundair lymfoedeem genoemd. Ook kan het defect aangeboren zijn; dan wordt het primair lymfoedeem genoemd.

Hoe kunt u lymfoedeem herkennen?

Lymfoedeem begint meestal met een toename van spanning op de huid, het lichaamsdeel voelt zwaarder aan. Daarna zal er ook een toename van de omvang van (meestal) been of arm plaatsvinden. Dit is over het algemeen niet pijnlijk, maar het zal u wel hinderen in uw dagelijkse bezigheden.

Wat kan de oedeemfysiotherapeut voor u betekenen?

Compressietherapie

Om de afname in omvang zo snel mogelijk te realiseren, zal er in de meeste gevallen gebandageerd/gezwachteld worden. Deze bandages zijn een belangrijk onderdeel van de therapie. Als het overschot aan vocht weg is, zal er veelal een therapeutisch elastische kous worden aangemeten om het effect van de therapie te behouden.

Manuele lymfdrainage

Dit is een massagetechniek gericht op stimulering van de afvoer van lymfvocht en op het bevorderen van de functie van niet-aangedane lymfvaten c.q. klieren.

Oefentherapie

In veel gevallen bestaat er naast het lymfoedeem ook een verminderde bewegingsmogelijkheid. Ook kan de spierkracht afgenomen zijn. Vaak komt dit voor als oedeem ontstaat na een operatie of bestraling. Tevens kan er sprake zijn van een stug litteken(weefsel). Door de oefeningen die u krijgt van uw oedeemfysiotherapeut kunt u de functie weer verbeteren.

Geschreven door

Jos Kooistra

Fysiotherapeut en Praktijkeigenaar

Gespecialiseerd in orthopedische revalidatie & hart revalidatie, behandeling van artrose, shockwave therapie en dry needling.

Meer over Jos Kooistra

Contact

Heeft u vragen of wilt u informatie?
Neem contact op

Specialiteiten

Bekijk ook

Onze specialiteiten

Bekijk ook

Sportfysiotherapie

Sportfysiotherapie helpt bij het verbeteren van uw prestaties en het voorkomen van toekomstige blessures. Als sporter is het belangrijk om in topconditie te blijven en optimaal

Lees meer

Revalidatie na nekoperatie

Revalidatie na een nekoperatie is van zeer groot zeer belang voor het algehele herstel. Daarom begint dit proces van revalideren al snel na de operatie door middel van fysiotherapie. De dag

Lees meer

Revalidatie na enkeloperatie

Revalidatie na een enkeloperatie is een zeer belangrijk onderdeel van het algehele herstel. De enkel, waarmee het onderste en het bovenste spronggewricht mee aangeduid wordt, is

Lees meer

Revalidatie na rugoperatie

Revalidatie na een rugoperatie start al in het ziekenhuis. Er zal een fysiotherapeut bij u langs komen om advies te geven over houding en bewegingen. Ook zal er

Lees meer