Lage rugpijn

Lage rugpijn wordt ook wel spit of lumbago genoemd. Het komt veel voor: vier van de vijf mensen hebben er weleens last van. Bij de meeste mensen heeft lage rugpijn te maken met de spieren, banden en gewrichten in de rug. Die zijn dan – simpel gezegd – tijdelijk ‘uit vorm’. Zelfs bij erge rugpijn is er meestal geen sprake van een ziekte of blijvende schade. Heeft u last van onderrug klachten en wil u hier snel vanaf? Fysiogroep Waterland is gespecialiseerd in het behandelen van rugklachten en is aangesloten bij het Rugnetwerk.

Wat zijn de klachten van lage rugpijn?

Patiënten met een lumbago hebben pijn onderin hun rug. De pijn kan ook uitstralen naar de bil, bekken of het been. Lang staan of zitten, maar ook bewegen, kan behoorlijk pijn doen. Ook kan er sprake zijn van een slapend of tintelend gevoel. Wanneer er sprake is van uitstraling in het been word er vaak gesproken van een ischias. Acute rugpijn wordt in de volksmond ook wel spit genoemd. Omdat een precieze oorzaak vaak niet te geven is praten we in het algemeen over aspecifieke lage rugpijn.

Welke symptomen bij rugklachten zijn alarm signalen?

Neem onmiddellijk contact op met je huisarts of de huisartsenpost als je een of meer van de volgende symptomen ervaart:

  • Duizeligheid en overmatig zweten treden op.
  • Het onvermogen om te urineren, ondanks de drang.
  • Verlies van controle over blaas- en darmfuncties.
  • Verminderd gevoel in het gebied rond de genitaliën en het rectum.
  • Plotselinge afname van kracht in een been.

Bel je huisarts of plan een afspraak (op werkdagen):

  • Rugpijn na een val.
  • Recentelijk een rugoperatie of injectie gehad in de afgelopen twee weken.
  • Geschiedenis van kanker.
  • Als de symptomen na een maand niet zijn verbeterd.

Komt pijn in de rug vaak voor?

Bij sommige mensen is de rugpijn eenmalig, anderen hebben geregeld last van terugkerende klachten. Op het moment dat er sprake is van lage rugpijn die herhalend terugkomt of langer duurt dan 3 maanden kan sprake zijn van chronische lage rugpijn.

Wat zijn de oorzaken van lage rugpijn?

  • Overbelasting van de onderrug door lichamelijk zware activiteiten en/of werk.
  • Overbelasting van de onderrug als gevolg van buigen of draaien van de rug.
  • Stijve en gespannen rugspieren na een lange autorit.
  • Overgewicht als een mogelijke factor.
  • Rugaandoeningen, zoals een hernia.
  • Stress.
  • Zwangerschap.
  • Ouderdom.

Acute pijn?

Bij een acute aanval van rugpijn kunt u in overleg met uw huisarts eventueel een pijnstiller nemen. Bedrust is meestal niet nodig, maar soms kán het gewoon even niet anders. Probeer dan niet langer dan een dag of twee in bed te blijven, anders wordt uw rug stijf en raken uw spieren ontwend aan beweging.

Behandeling voor lage rugpijn

In de meeste gevallen wordt rugpijn niet veroorzaakt door een ernstige ziekte en gaat het vanzelf weer over. Een geruststellende gedachte, maar dat neemt niet weg dat pijn in uw rug heel lastig en vervelend kan zijn. Een wondermiddel tegen rugpijn bestaat niet, maar het helpt wel om te blijven bewegen. Onze ervaren fysiotherapeuten kunnen u helpen bij het herstel zodat u uw werk en sport weer kunt hervatten

Als u lage rugpijn heeft, kunt u bij onze fysiotherapeuten terecht voor informatie, advies en oefeningen gericht op uw houding en (de opbouw van) uw dagelijkse activiteiten. Ook krijgt u informatie en oefeningen voor de problemen die u ervaart bij het bewegen. Bij acute klachten gaat de pijn door de specifieke rugoefeningen niet meteen weg, maar de behandeling kan er wel voor zorgen dat u zich beter voelt. Bij chronische en langdurige rugklachten leveren de specifieke oefeningen vaak wel aantoonbaar positieve resultaten op. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Welke oefeningen kun je doen tegen lage rugpijn?

Voer de volgende oefeningen zorgvuldig en met volle concentratie uit om de kracht in je onderrug te vergroten en de daarbij horende pijn te verlichten. Belangrijk: Stop direct als je ernstige pijn ervaart en overweeg de hulp van een fysiotherapeut voor begeleiding bij deze oefeningen indien nodig.

  • Knieën zijwaarts bewegen: Ga op je rug liggen en trek je knieën naar je borst. Zorg ervoor dat je voeten plat op de grond staan met de voeten dicht bij elkaar. Houd je knieën bij elkaar en beweeg ze langzaam naar links en daarna naar rechts. Zorg ervoor dat je schouders en rug plat op de grond blijven liggen terwijl je je bekken/onderrug draait. Herhaal deze beweging tien keer aan elke kant.
  • Knieën naar de borst trekken: Ga plat op je rug liggen met gestrekte benen. Breng rustig en gecontroleerd een knie zo ver mogelijk naar je borst en houd deze positie enkele seconden vast. Strek de knie vervolgens langzaam uit en herhaal dezelfde beweging met het andere been. Voer dit tien keer per been uit.
  • Bolle en holle rug: Ga op handen en knieën zitten met een rechte rug. Begin door je rug bol te maken en je hoofd naar beneden te laten zakken. Vervolgens maak je je rug hol door je hoofd omhoog te brengen. Voer deze beweging langzaam uit en herhaal deze tien keer.

Raadpleeg de volgende video voor extra oefeningen om de rug te versterken en pijn te verminderen: Thuisarts.nl

Bron: Thuisarts.nl

Geschreven door

Jos Kooistra

Fysiotherapeut en Praktijkeigenaar

Gespecialiseerd in orthopedische revalidatie & hart revalidatie, behandeling van artrose, shockwave therapie en dry needling.

Meer over Jos Kooistra

Klachten

Bekijk ook

Klachten

Bekijk ook

Kaakklachten

Kaakklachten ontstaan in de meeste gevallen door het kaakgewricht of de kaakspieren. Veel mensen hebben onbewust last van kaakklachten. Het is dan ook belangrijk dat, wanneer

Lees meer

Kaak uit de kom

Een kaak uit de kom kan ontstaan, wanneer de mond te ver wordt geopend. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens het gapen. De kop van het kaakgewricht kan

Lees meer

Temporomandibulaire dysfunctie

Temporomandibulaire dysfunctie (TMD) is een aandoening die veel voorkomt. De aandoening zorgt ervoor dat de functionaliteit van de kaak minder wordt. Denk hierbij aan kauwen of

Lees meer

Knakkende kaak

Een knakkende kaak komt bij veel mensen in Nederland voor. Je bent dus absoluut niet de enige. Tijdens het openen van de mond of bijvoorbeeld gapen, ervaren

Lees meer