Categorie 1

06 juni '22

6 tips om rugklachten tijdens het wandelen te voorkomen

Wandelt u graag, maar krijgt u tijdens het wandelen regelmatig last van uw rug? Dat kan de wandelpret behoorlijk bederven. Gelukkig zijn deze klachten vaak eenvoudig op te lossen. Fysiogroep Waterland geeft in deze blog graag zes tips om rugklachten tijdens het wandelen te voorkomen. Maar eerst even nog de voordelen van wandelen op een rijtje.

Wat zijn de voordelen van wandelen?

  • De zon is een natuurlijke bron van vitamine D. En deze vitamine hebben we hard nodig voor ons immuunsysteem, zodat het virussen en ziekten tegen kan gaan. U kunt deze vitamine ook binnenkrijgen door middel van supplementen, maar het is natuurlijk veel aangenamer om de zon op uw huid te voelen.
  • Met wandelen kunt u veel calorieën verbranden zonder dat u uw lichaam overbelast. Deze manier van bewegen heeft namelijk een lage impact op gewrichten en is daarom ook geschikt wanneer u last heeft van een blessure.
  • Door te wandelen gaat uw hartfrequentie omhoog en dit zorgt ervoor dat uw hersenen ook worden geactiveerd. Tijdens een wandeling van 30 minuten komen er dus stofjes vrij in de hersenen, zoals serotonine. Dit stofje staat erom bekend dat u er blij van wordt. Zo kunt u de spanning en stress van het dagelijks leven verminderen door een half uurtje te bewegen. Niet alleen positief voor de fysieke gezondheid, maar ook mentaal!

6 tips om rugklachten tijdens het wandelen te voorkomen:

  • Draag goede wandelschoenen die de voet en enkel ondersteunen. Dit zorgt ervoor dat het gehele been en bekken in een rechte houding staan, waardoor de rug wordt gesteund.
  • Kijk vooruit. Met name ouderen, maar ook jongeren kijken steeds naar beneden tijdens het lopen. Dit zorgt ervoor dat het gewicht van uw hoofd steeds aan uw rugspieren hangt en dit kan zorgen voor rugpijn. Probeer minimaal een paar meter voor u uit te kijken en geniet gelijk even van de mooie omgeving!
  • Neem af en toe even pauze. Ga regelmatig even zitten op een bankje of terrasje om de rug te ontlasten. U kunt ook een thermoskan meenemen en er een kleine picknick van maken in een mooie omgeving.
  • Rek en strek! Maak u af en toe even zo lang mogelijk, rek de hamstrings en beweeg heen en weer. Zo voorkomt u dat de spieren in één houding blijven en verkrampen.
  • Begin rustig aan en bouw het tempo en de afstand langzaam op. Ga niet harder lopen dan voor u prettig voelt en stop wanneer uw lichaam aangeeft dat het genoeg is. U kunt beginnen met 15 minuten en opbouwen naar 30 minuten.
  • Start met looptraining bij een fysiotherapeut of in de sportschool om uw uithoudingsvermogen op te bouwen voordat u naar buiten gaat. Een fysiotherapeut of fitnesstrainer kan voor u een op maat gemaakt schema inzetten om u daarbij te helpen.

Met deze tips kunt u hopelijk weer lekker genieten van uw wandelingen!

Geschreven door

Jos Kooistra

Fysiotherapeut en Praktijkeigenaar

Gespecialiseerd in orthopedische revalidatie & hart revalidatie, behandeling van artrose, shockwave therapie en dry needling.

Meer over Jos Kooistra

Nieuws

Bekijk ook

Nieuws

Bekijk ook

Categorie 1

13 november '24

Reanimatie cursus team Fysiogroep Waterland

Afgelopen maandag heeft het team van Fysiogroep Waterland de jaarlijkse reanimatie cursus gevolgd. Wij vinden het belangrijk dat alle collega’s in staat zijn adequaat te

Lees meer

Categorie 1

04 november '24

Trainen Tijdens of Na je Zwangerschap!

Ben je zwanger of ben je onlangs bevallen (meer dan 3 weken geleden)? Kom dan een gratis proefles volgen en ervaar zelf de voordelen voor jou

Lees meer

Categorie 1

31 oktober '24

Skii Powerr

SKI POWER TRAINING IEDERE MAANDAG VAN 16:00 tot 17:00 De winter komt er weer aan en daarbij hoort voor velen ook weer de wintersport. Helaas

Lees meer