Categorie 1
29 september '21
De voetbalblessure: een veel voorkomend probleem!
In Nederland lopen per jaar ruim 4 miljoen mensen een sportblessure op. Ongeveer 20% van dit aantal blessures ontstaat tijdens het voetbal. Daarmee staat voetbal in de top 5 van meest blessuregevoelige sporten. Maar wat maakt voetbal dan zo blessuregevoelig en wat kunnen de sportfysiotherapeuten van Fysiogroep Waterland aan uw voetbalblessure doen?
Er is een aantal factoren op te noemen die een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van de vele blessures die voetballers jaarlijks oplopen:
- Voetbal is een contactsport;
- Ongetraindheid of een slechte conditie;
- Onvoldoende techniek;
- Positie in het veld;
- Overbelasting van het lichaam.
Gelukkig gaat het in de meeste gevallen om lichte blessures die niet leiden tot een lange afwezigheid. Wanneer het een steeds terugkerende klacht is, duurt het herstel over het algemeen langer.
Veel voorkomende voetbalblessures
1) Hamstringblessures
Dit zijn de meest voorkomende bovenbeenblessures bij voetballers. Een hamstringblessure is pijnlijk en de revalidatie duurt vaak lang. Voetballers hebben voornamelijk last van acute hamstringblessures. Als gevolg van een verkeerde beweging kan de hamstring inscheuren of verrekken. Meestal gebeurt dit tijdens een explosieve beweging (sprint/trappen van de bal met kracht/misstap/uitglijden). Er kan hierbij letsel ontstaan in de spierbuik (sprint gerelateerd) of in de pees (rek gerelateerd). In beide gevallen is het belangrijk om direct te stoppen en te beginnen met een behandeling.
Hoe behandelen we een patiënt met een hamstringblessure?
Allereerst proberen we de oorzaak van het probleem vast te stellen. Was er sprake van een eenmalige overbelasting door een ongelukkige actie of ontstond het probleem uit het niets bij een felle sprint? Als er sprake is van een eenmalige oorzaak dan zal de behandeling bestaan uit advies, spiermobilisatie, rekoefeningen en kracht- en coördinatie oefeningen, eventueel aangevuld met dry needling. We bekijken ook of er in de rest van de bewegingsketen wellicht een beweeglijkheid- of belastbaarheidsprobleem speelt die een rol zou kunnen spelen bij het ontstaan. Een beperking in de heup of in de wervelkolom is daar een voorbeeld van. Zo’n probleem kan zich manifesteren zonder dat dit aanvankelijk klachten geeft in het gebied waar de beperking zit. Dan kan er vervolgens, als gevolg daarvan, een probleem elders ontstaan. Een hamstringsklacht is daar een voorbeeld van. Om deze klacht blijvend te kunnen verhelpen zullen we de gehele bewegingsketen dan ook vrij moeten maken via oefeningen en manuele therapie.
De gemiddelde hersteltijd bedraagt meestal tussen de 6-12 weken afhankelijk van de graad/ernst van het letsel.
2) Knieblessures
In het voetbal komen ook veel knieblessures voor. Dit komt met name door de snelle bewegingen onder weerstand die een voetballer maakt. We maken een onderscheid tussen acute- en niet-acute knieblessures. Vooral de acute-knieblessures zijn gevreesd bij voetballers en resulteren vaak in een lange revalidatie. Hieronder vallen bijvoorbeeld meniscusletsel, voorste- en achterste kruisbandletsel (ACL/PCL) en kniebandletsel van de binnen- of de buitenband (MCL/LCL). Niet-acute knieblessures zijn vaak het gevolg van overbelasting en hebben gewoonlijk een minder lange revalidatietijd nodig. Hierbij valt te denken aan een Jumpers knee, Osgood-schlatter of Patello-femorale klachten.
Hoe behandelen we een patiënt met een knieblessure?
Dit is uiteraard afhankelijk van het soort letsel. Als er schade is aan weefsel dan zullen we ervoor moeten zorgen dat het herstel daarvan zo snel mogelijk kan verlopen via het geven van advies over hoe om te gaan met de klacht in het dagelijkse leven en instructie van de juiste oefeningen.
Vervolgens zullen we de belastbaarheid van de knie weer op moeten bouwen tot en met het niveau dat nodig is voor een probleemloze uitvoering van dagelijkse activiteiten en (wedstrijd)sportbeoefening. Dit geschiedt via kracht- en coördinatietraining en sportspecifieke training.
3) Enkelverzwikking
De enkelverzwikking is de meest voorkomende enkelblessure in het voetbal. Door het vele wenden, keren, springen en uiteraard het lichamelijk contact met de tegenstander, is de enkel een zeer kwetsbaar gewricht. De mate van verzwikking bepaalt de ernst van de beschadiging. Veelal gaat het om bandletsel (graad 1-3) aan de buitenzijde van de enkel. Maar ook kraakbeenschade in het gewricht en botbreuken komen veelvuldig voor. Na elke verzwikking wordt ook de kans op chronische enkelinstabiliteit groter.
Hoe behandelen we een patiënt met een enkelverzwikking?
Over het algemeen herstelt een enkelverzwikking vanzelf, maar met fysiotherapie kunnen we dit proces wel versnellen en de kans op een hernieuwd optreden van het probleem proberen te voorkomen. In de eerste fase na ontstaan is het gebruik van een cold pack aan te raden om de zwelling en pijn te verminderen. Daarnaast kan de patiënt krukken of een enkelbrace gebruiken voor steun en voor de vermindering van pijn. Al in de beginfase kan de fysiotherapeut de enkel tapen om het gewricht en de banden te ondersteunen/rust te geven. In een later stadium kan er gestart worden met oefentherapie gericht op stabiliteit en spierversterking. Veel (oudere) voetballers blijven na een enkeltrauma helaas vaak afhankelijk van tape of een brace.
Liesblessure
Voetbal is de sport met de meeste liesblessures. Zowel het stand- als schietbeen hebben het zwaar te verduren. Hoe explosiever de beweging (wenden/keren/schieten) des te meer kracht er op de liesregio komt. De klachten ontstaan meestal doordat de spieren in de lies (nog) niet sterk genoeg zijn om de grote krachten goed te kunnen verwerken. We maken onderscheid in acute liesklachten en klachten als gevolg van overbelasting. Ook dan bekijken we ook of er in de rest van de bewegingsketen wellicht een beweeglijkheid- of belastbaarheidsprobleem speelt die een rol zou kunnen spelen bij het ontstaan. De hersteltijd van een liesblessure ligt meestal binnen 3-12 weken.
Hoe behandelen we een patiënt met een liesblessure?
Ook hier proberen we eventuele weefselschade zo snel mogelijk te laten herstellen. Dit kan via massage, rekoefeningen, oefeningen ter stimulering van de bloeddoorstroming in het aangedane weefsel en eventueel aangevuld met dry needling. We pakken zo nodig problemen in de bewegingsketen aan met oefeningen en manuele therapie en we trainen vervolgens de belastbaarheid weer op met kracht- en coördinatietraining en sportspecifieke training.
Wenst u meer informatie over de behandeling van voetbalblessures?
Bel dan met 0299-653499 of mail naar info@fysiogroepwaterland.nl
Bron: https://www.fysiofitcare.nl/voetbalblessure-fysiotherapie-beek/
Nieuws
Categorie 1
13 november '24
Reanimatie cursus team Fysiogroep Waterland
Afgelopen maandag heeft het team van Fysiogroep Waterland de jaarlijkse reanimatie cursus gevolgd. Wij vinden het belangrijk dat alle collega’s in staat zijn adequaat te
Lees meerCategorie 1
04 november '24
Trainen Tijdens of Na je Zwangerschap!
Ben je zwanger of ben je onlangs bevallen (meer dan 3 weken geleden)? Kom dan een gratis proefles volgen en ervaar zelf de voordelen voor jou
Lees meerCategorie 1
31 oktober '24
Skii Powerr
SKI POWER TRAINING IEDERE MAANDAG VAN 16:00 tot 17:00 De winter komt er weer aan en daarbij hoort voor velen ook weer de wintersport. Helaas
Lees meerNieuws
Categorie 1
13 november '24
Reanimatie cursus team Fysiogroep Waterland
Afgelopen maandag heeft het team van Fysiogroep Waterland de jaarlijkse reanimatie cursus gevolgd. Wij vinden het belangrijk dat alle collega’s in staat zijn adequaat te
Lees meerCategorie 1
04 november '24
Trainen Tijdens of Na je Zwangerschap!
Ben je zwanger of ben je onlangs bevallen (meer dan 3 weken geleden)? Kom dan een gratis proefles volgen en ervaar zelf de voordelen voor jou
Lees meerCategorie 1
31 oktober '24
Skii Powerr
SKI POWER TRAINING IEDERE MAANDAG VAN 16:00 tot 17:00 De winter komt er weer aan en daarbij hoort voor velen ook weer de wintersport. Helaas
Lees meer